Grasmat


Nee, dit is geen bericht over de toestand van de mat in de Amsterdamse Arena, noch een episode uit het dagboek van een tuinier. Dit is opnieuw een klein eerbetoon aan groeikracht.

Dat planten op den duur bijna overal groeien, is menigeen bekend. Dit geval vond ik persoonlijk nogal een glimlach en een foto waard. Op mijn deurmat, buiten op het galerei-balkon van mijn flat, doen graspolletjes in wording hun uiterste best. Mochten deze hardnekkige plantjes de winter overleven, dan weet ik volgend jaar welicht om wat voor grassoort het hier gaat. Stadswandelaar Richard

Sprookjesbos tussen de klaverbladen


Omdat ik ook nog op vakantie geweest ben, wil ik net als iedere andere Nederlander het bewijs daarvan met liefde delen. Mijn tripje naar 'Niedersachsen' viel technisch gezien nog in de zomer, doch in het oerbos was door het vocht reeds de herfst uitgebroken.

Om binnen het thema 'stadswandelen' te blijven: van het landgoed 'Hasbruch' is door de eeuwen heen beetje bij beetje een hoop terrein afgesnoept. Inmiddels is dit beschermde gebied met bejaarde bomen, waarvan sommige de Middeleeuwen nog hebben meegemaakt, ingeklemd tussen klaverbladen. Een groter contrast kan men zich haast niet indenken, dan dat tussen een sprookjesbos waarbij dat van Kaatsheuvel in het niet verdwijnt en dit urbane randverschijnsel.

Wonder boven wonder zijn de auto's nagenoeg onhoorbaar in dit compacte stukje aromatisch oerbos. Wellicht omdat deze houtige Methusalems zo massief zijn, dat de motorruis er niet doorheen kan komen. Dat is maar weer een ode aan de boom op leeftijd en bewijs van de waarde van natuur die met rust gelaten wordt.


Tijdens mijn wandeling door dit stoere bos, werd ik voor het eerst geconfronteerd met de rijkdom aan paddestoelen dit jaar. Eerst dacht ik nog dat deze overdaad te maken had met de leeftijd van dit vruchtbare bos. Later in Nederland zou ik merken dat het gewoon een uitzonderlijk jaar voor paddestoelen en schimmels is. Maar ja, het staartje van de zomer was dan ook behoorlijk nat.

2010 is al uitgeroepen het beste schimmeljaar sinds decennia. Nou ja, paddestoelenjaar dan. Al krijgen we die overige schimmels daar gratis bij.

http://www.mycologen.nl/
http://www.knnv.nl/31-fotogalerij/natuur/flora/paddestoelen/fotogalerij_paddestoelen.htm

Citroenmelisse in het wild gesignaleerd


Eerder dit jaar had ik al Oregano op het verse industrieterrein Kil III gezien. Vandaag was het citroenmelisse, dat ik spotte in het Dordtwijkpark tegen een betonrand aan. Geen wonder aangezien het in tuinen al bijzonder succesvol uitzaait tussen straatstenen en stoeptegels. Ik weet dat het (natuurlijk) al veelvuldig verwilderd in steden is gesignaleerd, echter voor mij was het in mijn stad de eerste keer.