Verantwoord wilde planten plukken

Een wijsgeer op het gebied van planten en dieren ben ik niet. Wel een natuurliefhebber op ontdekkingstocht. Ik geloof dat de natuur, behalve ons thuis, ook een schatkamer is vol levensvormen die ons leven rijker, aangenamer en gezonder kunnen maken.

Met mijn foto's en blogs hoop ik mijn ervaringen en leermomenten te kunnen delen met mensen die, net als ik, op zoek zijn naar wat de natuur te bieden heeft, of die openstaan voor een andere kijk op het leefmilieu. Overleven begint bij het waarnemen van onze omgeving en het bewust worden van onze plaats daarin. Het verzamelen van kennis gaat daarmee hand in hand.

Ons gebruik van de natuur- elk organisme gebruikt zijn omgeving om te overleven als individu en als soort- dient hand in hand te gaan met respect. Wie een te grote voetafdruk achterlaat in zijn omgeving, verkleint zijn eigen mogelijkheden tot overleven. Uiteindelijk leven alle creaturen in het zelfde globale ecosysteem en zijn ze daarin allemaal verbonden met elkaar. Onze beste overlevingsstrategie zou daarom zijn om weer in harmonie te gaan leven met ons habitat. Letterlijk en figuurlijk contact maken met de natuur is een weldaad voor ons geestelijk en lichamelijk welzijn.

Wanneer we in de natuur op zoek gaan naar bruikbare planten, kunnen we het beste weloverwogen te werk gaan. Als we onbewust onze voeten neerzetten, is het mogelijk dat we zomaar een uiterst zeldzaam plantje pletten dat zijn eigen rol in het ecologische web speelt. Misschien is er wel een even schaars diertje dat van die plant afhankelijk om te overleven. Beschermde planten horen met rust gelaten te worden. Kunnen we daarentegen een rol spelen in het voortbestaan en verspreiden van bedreigde soorten, dan lijkt me dat alleen maar een mooie compensatie voor de schadelijke invloed van onze te grote voetafdruk als soort.

Ook minder zeldzame planten hebben een minimum aantal nodig om te kunnen voortbestaan binnen een bepaald gebied. Daarom geldt dat we het beste niet meer gebruiken dan we kunnen verwerken en voldoende laten staan. Wanneer we bloesem of blad willen hebben, is het beter om hier en daar een enkele te plukken, terwijl we zo veel mogelijk van de plant heel laten.

Buiten het belang van de soorten om ons heen, is er natuurlijk ook ons eigen belang. Planten zitten vol chemische bestanddelen met een bepaalde werking. Bij werkzame bestanddelen is het vaak zo dat wat bij een strikte dosering heilzaam kan zijn, bij een overdosering schadelijk of zelfs dodelijk!

Hetzelfde kan trouwens gezegd worden over diverse groenten die we in de winkel kopen. Matigheid, variatie en informatie zijn daarbij sleutelwoorden.

Er zijn nogal wat soorten die heel moeilijk te onderscheiden zijn. De ene soort kan vrij onschadelijk zijn, terwijl zijn erop lijkende buur zeer giftig is. Het is eveneens handig om stil te staan bij de omgeving waar we planten zoeken. Langs drukke autowegen en landbouwgronden, kunnen we wegens de vervuiling de planten maar beter laten staan. In de buurt van wandelpaden lopen vaak honden, zodat we, bij vers gebruik, de kans lopen op worminfecties. Pluk daarom vruchten vanaf een meter hoogte.

Laat u echter niet bang maken door mijn opmerkingen. Het valt het af te raden om meteen naar hartelust te gaan experimenteren met wilde planten, na het lezen van mijn blogs of een tekst elders op het internet of uit een kruidenboek. De natuur blijft echter enorm waardevol voor een ieder die zich goed informeren laat. Bij gezondheidsklachten is een goede diagnose door een huisarts of bevoegde alternatieve arts essentieel. Voor de behandeling of het preventief gebruik van kruiden geldt hetzelfde: maak gebruik van de kennis en vaardigheden van erkende experts. Wanneer u eenmaal weet 'hoe of wat,' kan de natuur een grote verrijking van uw leven betekenen.

Ik wens iedereen veel plezier en enthousiasme bij het ontdekken van de magie van onze natuurlijke wereld! Stadswandelaar Richard

Geen opmerkingen:

Een reactie posten